Véletlen fotó

Fórumtémák

Fitoterápia

Alternatív terápiák

Lóegeszség

Lótakarmányozás

Lótartás

Lovaglás

IMPRESSZUM

STATISZTIKA

Google PageRank kijelző - CamelPark keresőoptimalizálás

Valid CSS!

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Random Óra

Igazságok!
Csak egyszer vagyunk fiatalok, utána más mentséget kell találnunk

Navigáció

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2010. június 26. szombat
Frontérzékenységhe
z tettem fel anyagot. Írjatok még, hogy melyik téma érdekelne, mert ez elég erős motivációt jelent ám! Köszi, Lóherba

2010. június 18. péntek
sajnos nincs még minden feltöltve, minden téma, és a linkek elhelyezésében pedig túl gyorsak voltunk . . . bocsánat

2010. június 18. péntek
Szia Zsofia!Eppen regisztraltam,de azt hiszem nem mukodik egy csomo menupont...amikor rakattintok a bal oldaliakra,az ujrainditas jelenik meg a Te bevezetoddel......
egesz nap bongesznem az oldalad mer

2010. június 16. szerda
nem működik a bal oldali menüben a frontérzékenység pont, pedig nagyon érdekelne!! Frown Kérlek éleszd fel! Köszike Andi

2010. május 26. szerda
Kocos Alinak, Tündinek küldtem privát üzit. Üdv, Zsófi

2010. február 22. hétfő
Szia! új tag vagyok, a minap írtam a "kôhôgés, légúti problémák"-hoz, szeretném ha segítenél.kôszi! Zsuzsa alias KocosAli

2010. február 14. vasárnap
Sziasztok! Van egy 4és fél éves telivér csődöröm,aki elég különös betegséggel küzd, volt Üllőn is egy 7ig de az állatorvosok tanácstalanok voltak.ami a mostani problémája,h folyton gázosodik avakbele

2009. november 21. szombat
A honlapot a következő 1-2 hónapban felújítjuk, ez néhány esetben technikai problémával járhat. A felújítás mellett most már a válaszadás reakcióidejét is rövidíteni fogjuk.

2009. november 02. hétfő
szekszárd, fejér megye alsó része és tolna megye...

2009. november 02. hétfő
Sziasztok! Nekem egy kis segítségre lenne szükségem...1 lovas lószállítót szeretnék bérelni Vajta környékén...ez Pakstól 20 kmre van...szóba jöhet simontornya székesfehérvár, ÍSárbogárd, Paks, Szeksz

Névnapok

Ma 2010. szeptember 05. vasárnap,
Viktor, Lőrinc napja van.
Holnap Zakariás napja lesz.

Online Statisztika

Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen

Regisztrált tagok: 403
Legújabb tag: geross

Látogatók ma: 24
Online látogató: 1
Max. Onlinerekord: 23
Max. napi rekord: 5030
Látogatók tegnap: 192
Látogatók a hónapban: 1049
Összes látogatók: 188353

Utolsó 24 órában: 

Téma nyomtatása
Kólika
loherba
#1 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:05
Főadminisztrátor

Regisztrált: 2007.05.11.

A kólika, mint tünetegyüttes sokféle megbetegedést kísérhet. Leggyakoribb persze, hogy az emésztőrendszerrel kapcsolatos betegség húzódik a háttérben, de ismerünk húgykólikát is, sőt gyakran az idegrendszer áll a háttérben.
Még mindig keveset tudunk a kiváltó okokról, amelyek a rossz takarmánytól kezdve, a stresszen át, akár még az időjárási frontok is elhetnek.
A tünetek hasonlóak: izzadás, kaparás, a ló nézegeti a hasát, oldalát, és szemmel láthatóan rosszul van.
Ilyenkor nyincs idő késlekedésre, azonnal állatorvost kell hívni, és meg kell akadályozni a lovat abban, hogy lefeküdjön, hemperegjen.

Milyen gyógynövényekkel előzhető meg a baj, a kezelés mivel egészíthető ki? Tapasztalatainkról itt írunk.

Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője

loherba
#2 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:06
Főadminisztrátor

Ezt a kérdést kaptam egy lovastól:

"Szeretnék valamit folyamatosan adni a lónak kólika megelőzésére, azt hallottam a "macs" jó de ahány embert kérdeztem annyi féle összetételt mondtak, ami a biztos az a lennmag főzött formában, és mindez heti egy alkalommal. Te mit tudnál javasolni az én esetemben?"
Szerkesztette: loherba - 2007 szeptember 27 csütörtök, 12:06

loherba
#3 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:07
Főadminisztrátor

A válaszom: a match nem kólika megelőzésére való, erre inkább görcsoldó (jelen eseten egyben szélhajtó) és nyugatató gyögynövények jönnek számításba. Például kömény, ánizs, görögszéna mag és kamilla, macskagyökér, citromfű.

A mash összetétele egyébként:
r6; 2 kg zab (búza, árpa), 1 kg rozs, vagy búzakorpa, 1,5 l forró víz, kiegészítésként: só, 1 marék lenmag, ízesítő anyagok (takarmány cukor, alma, vanília)
r6; Bélnyugtató és stresszoldó hatású
r6; Hetente 2-3 szor langyosan etethető
r6; Javasolt sportlovaknak, lábadozó lovaknak (főként kólika után)
A recept forrása: Pannon Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely)

A lenmaggal vigyázni kell, minmum forrázva, de még jobb főzés után adni, hogy a víz hatására felszabaduló ciánglikozidokkal ne mérgezd a lovad.
Szerkesztette: loherba - 2007 szeptember 27 csütörtök, 12:07

loherba
#4 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:07
Főadminisztrátor

Hello

az én pacim évek óta állandóan bekólikázik, és a doki nem tudja megmondani mitől. Már szinte heti program hogy vagy én vagy a lovász az udvaron köröz vele. 4 hónapja kapja a lóherbás keveréket, és lekopogom, de azóta egy kólikája sem volt.
A kérdésem az, hogy mennyi ideig lehet adni neki, mert a zacskón az van hogy 3 hónap után szünetet kell tartani. Köszi, hello!
Henna

loherba
#5 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:08
Főadminisztrátor

Szia,

nem szükséges szünetet tartani, ha nincsenek mellékhatások. A csomagoláson található figyelmeztetés túlzott óvatosság, de rendszerint nem okoz gondot az évekig tartó gyógynövény-etetés, mert gyenge hatású növényeket tartalmaz a keverék.

Üdv, Zsófi

Andrea
#6 Hozzászólás nyomtatása
2010 június 16 szerda, 10:01
Tag

Regisztrált: 2008.06.04.

Szia Zsófi!

Kérdésem lenne kólikával kapcsolatban. Van egy frontérzékeny kancám, teljesen biztos, hogy a frontot érzi, és ilyenkor kicsit pangós lesz, felfúvódik. Érzékeny a szemes zabra és a szalmára, ezért ezeket kivettem az étrendjéből. amikor ezeket fogyasztotta bekólikázott (dugult volt), azóta is érezzük a frontokat, de most hasmenése van és sok levegő van benne (valószínűleg ezek most azért tudnak kijönni, mert nincs dugó).Wink
Front előtt egy nappal szívesen fogyasztja a kólikát megelőző gynövénykeveréket a Lóherba könyvből, máskor rá sem néz. De még mindig felfúvódik. Arra szeretnék valamilyen megoldást, hogy ne érezze ennyire meg a frontot, Valószínűleg bélidegesség okozza, de úgy tűnik nem elég a macskagyökér nyugtatóként.
Még egy adalék, ami talán fontos, nagyon eszi a sót a lovacs.

Kérlek írjátok meg, ha valamilyen Ötletetek van! köszönöm
Andi

loherba
#7 Hozzászólás nyomtatása
2010 június 21 hétfő, 23:18
Főadminisztrátor

Szia,

macskagyökér helyett lehet komló virágot adni nyugtatónak, az erősebb hatású.

Kamillavirág, esetleg bodzavirággal együtt - kifejt nyugtató, görcsoldó és enyhe hashajtó hatást. Frontok idején lehet adni teaként is (forrásban lévő vízbe téve, lefedve hűlni hagyod)- de a főzés nem elengedhetetlen.

Ha be tudod szerezni a kamillát, édesköményt és komlót (1:1:1), akkor próbáld ki, hátha azt megeszi a lovad fronton kívüli időszakban is. Kb. napi 2x30 gramm. De csak, ha nem vemhes a kancád.

Üdv, Zsófi

Ugrás a fórumra:
Generálási idő: 0.37 másodperc
366,546 egyedi látogató