Véletlen fotó

Fórumtémák

Fitoterápia

Alternatív terápiák

Lóegeszség

Lótakarmányozás

Lótartás

Lovaglás

IMPRESSZUM

STATISZTIKA

Google PageRank kijelző - CamelPark keresőoptimalizálás

Valid CSS!

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Random Óra

Igazságok!
A válások legfőbb oka a házasság.

Navigáció

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2010. június 26. szombat
Frontérzékenységhe
z tettem fel anyagot. Írjatok még, hogy melyik téma érdekelne, mert ez elég erős motivációt jelent ám! Köszi, Lóherba

2010. június 18. péntek
sajnos nincs még minden feltöltve, minden téma, és a linkek elhelyezésében pedig túl gyorsak voltunk . . . bocsánat

2010. június 18. péntek
Szia Zsofia!Eppen regisztraltam,de azt hiszem nem mukodik egy csomo menupont...amikor rakattintok a bal oldaliakra,az ujrainditas jelenik meg a Te bevezetoddel......
egesz nap bongesznem az oldalad mer

2010. június 16. szerda
nem működik a bal oldali menüben a frontérzékenység pont, pedig nagyon érdekelne!! Frown Kérlek éleszd fel! Köszike Andi

2010. május 26. szerda
Kocos Alinak, Tündinek küldtem privát üzit. Üdv, Zsófi

2010. február 22. hétfő
Szia! új tag vagyok, a minap írtam a "kôhôgés, légúti problémák"-hoz, szeretném ha segítenél.kôszi! Zsuzsa alias KocosAli

2010. február 14. vasárnap
Sziasztok! Van egy 4és fél éves telivér csődöröm,aki elég különös betegséggel küzd, volt Üllőn is egy 7ig de az állatorvosok tanácstalanok voltak.ami a mostani problémája,h folyton gázosodik avakbele

2009. november 21. szombat
A honlapot a következő 1-2 hónapban felújítjuk, ez néhány esetben technikai problémával járhat. A felújítás mellett most már a válaszadás reakcióidejét is rövidíteni fogjuk.

2009. november 02. hétfő
szekszárd, fejér megye alsó része és tolna megye...

2009. november 02. hétfő
Sziasztok! Nekem egy kis segítségre lenne szükségem...1 lovas lószállítót szeretnék bérelni Vajta környékén...ez Pakstól 20 kmre van...szóba jöhet simontornya székesfehérvár, ÍSárbogárd, Paks, Szeksz

Névnapok

Ma 2010. szeptember 05. vasárnap,
Viktor, Lőrinc napja van.
Holnap Zakariás napja lesz.

Online Statisztika

Online vendégek: 2
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen

Regisztrált tagok: 403
Legújabb tag: geross

Látogatók ma: 24
Online látogató: 2
Max. Onlinerekord: 23
Max. napi rekord: 5030
Látogatók tegnap: 192
Látogatók a hónapban: 1049
Összes látogatók: 188353

Utolsó 24 órában: 

Téma nyomtatása
Flegmatikus, lusta ló
loherba
#1 Hozzászólás nyomtatása
2007 szeptember 27 csütörtök, 12:10
Főadminisztrátor

Regisztrált: 2007.05.11.

Ha betegségmentes a ló, de lusta vagy kedvtelen. Nem akar dolgozni, munkában csak ímmel-ámmal hajtja végre a feladatokat. A karámban lógatja fejét és áll, maximum eszik-iszik. A lovasnak is megterhelő a munka a lóval, mert erősen kell hajtani, és nincs semmi élmény a lovaglásban, ha csak az egyik fél akarja. Kérdés, hogy gyógynövényekkel vagy más módon lehet megoldani a helyzetet..
Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője

Lotus
#2 Hozzászólás nyomtatása
2007 október 29 hétfő, 12:59
Tag

Regisztrált: 2007.10.12.

Szia!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetben hogy hat a gyógynövény! Elmagyaráznád?
Lóti

loherba
#3 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 01 csütörtök, 11:54
Főadminisztrátor

Szia Lóti,

olyan jót kérdeztél, hogy megihletett..
Ezért írtam egy cikket is a lusta, flegmatikus ló kérdéskörben, a Lóegészség panelban, a Lusta lovak menüpontban találod.

A válasz nagyon röviden viszont itt van:
A perifériális, tehát a szívtől távoli testrészek vérereit tágítják és serkentik az agyi vérkeringést, javítják az agy vérellátását a Gingkó és a fokhagyma.

A ginzengről tartják, hogy képes energizálni a lovat. A pontos hatásmechanizmust nem ismerik, de tény, hogy versenylovakkal etetve a ginzenget, teljesítménynövekedést idéz elő.

A rozmaringot általában idegerősítőnek és élénkítőnek tartják. Kétféleképpen hat: egyrészt a vérkeringést serkenti mind az alkalmazás helyén, mind távolhatással, mivel molekulái olyan könnyedén átjutnak a bőrön a vérkeringésbe, hogy gyorsan eljut a kezelés helyétől távolabbi helyekre is. Másrészt pedig aromaterápiásan a szaglóhám ingerlése által az agyban, a limbikus rendszerben vált ki különböző érzeteket a lóból. Ez utóbbit szintén nem tudjuk, pontosan hogyan működik, mert nem látunk a ló agyába. A limbikus rendszer az ösztönök és emóciók, az érzések ősi területe, amelynek ingerlésével olyan emlékek idézhetünk fel a lóban, amelyek a hosszútávú memóriával hozhatóak összefüggésbe. Megfejthetetlen, hogy egyes illatok hogyan váltanak ki érzeteket, és idéznek elő emlékeket, de tény, hogy létezik a jelenség. Ez az aromaterápia lényege.

Más alternatív terápiákban gondolkodva a homeopátia, a Bach-cseppek és az energiablokádokat felszabadító masszázs, akupresszúra és akupunktúra jöhetnek első körben számításba.

Íme egy link a ginzeng hivatalos felhasználásáról: http://www.emea.europa.eu/pdfs/vet/mrls/Ginseng2.pdf .

Szia, kérdezz még, ha kihagytam valamit, vagy valamelyik rész jobban érdekel!

Zsófi

Lotus
#4 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 15 csütörtök, 08:41
Tag

Szia!
Van egy kissé komótos lovacskám... Szeretném rajta kipróbálni ezt a keveréket. Ő igazából most téli pihenőn van, tavaszig csak karámbajárós lesz (max kis terep, kevés munka).
Szerinted mikor kezdjem adni neki a gyógynövényeket? MÁr most adhatom, vagy inkább csak tél végén érdemes?
Lóti

loherba
#5 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 15 csütörtök, 18:34
Főadminisztrátor

Szia Lótusz,

én a helyedben először azt gondolnám végig, hogy mitől komotós a lovad, és ha a kondíciója, egészségi állapota és a takarmánya már a "maximumon" van, akkor próbálnék gyógynövényt vagy illóolajat.
Legtöbbször elég, ha több zabot kap a ló...

Az élénkítő gyógynövények hatása enyhe, és viszonylag gyorsan hatnak, ám gyorsan ki is ürülnek a szervezetből. Úgyhogy akkor add őket, amikor a hatásra szükség van, esetleg pár nappal egy konkrét esemény előtt kezdheted az etetésüket.

Azért azt fontos tudni, ogy az idegrendszert és a hangulatot, kedélyállapotot befolyásoló gyógynövények/illóolajok alkalmazásakor kísérletezgetni kell, mert minden ló másképp reagál. Éppen ezért pontos adagok és napi adagolás sem határozható meg egzakt módon.

A téli időszak arra mindenképpen jó lehet, hogy kitapasztald, hogyan reagál a lovad a gyógynövényekre.
Például elkezdesz rozmaringot és mondjuk csalánlevelet adni a lovadnak, naponta kétszer 30 grammot, két héten át. A csalánlevelet vizelethajtóként adnám, ez gyorsítja az anyagcserét, amely a szervezet tisztulását is elősegíti. Ez is egy módja az élénkítésnek, bár kétségtelen, hogy nagyon lassú és enyhe formája.

Ha nem tapasztalsz eredményt, akkor növelheted az adagot, max. kétszeresére, vagy választhatsz másik gyógynövényt. A ginzengről (vagy ginszengről) annyit, hogy eléggé drága, és amúgy erős hatású drog. használtata lovaknál vitatott. Ugyan vannak kísérletek, amelyek jónak tartják, mégis érdemes betartani, hogy csak igen kis mennyiséget kapjon a ló (napi 5 gramm), és max. néhány hónapig. És inkább erős igénybevételnek kitett lovaknak javasolják.

Na, remélem egy kicsit segítettem...
Zsófi

Lotus
#6 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 21 szerda, 08:47
Tag

Szia!
Hát, igazából a takarmánnyal nem hinném, hogy lenne gond. Nem tudom szabad e leírnom, hogy mit kap konkrétan... Név nélkül: széna, zab, kétféle lótáp (az egyik egy alap, a másik egy spec nagy energiatartalmú), plussz vitaminos-ásványianyagos kiegészítő.
Gondoltam már a túl sok munkára is, ezért is kap egy télnyi pihenőt. De amióta karámba jár azóta sem lett láthatóan ,,vidámabb".
Lehet, hogy ő alapból egy megfontoltabb típusWink
Megvárom a webshopot és majd tőletek rendelek neki valamit
Lóti

Berci
#7 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 22 csütörtök, 20:40
Tag

Regisztrált: 2007.09.01.

Bocsánat,hogy belekotyogok!

A kedélyállapot zavar esetleg adódhat abból is,hogy a Máj-funkcióköre( nincs összefüggésben a Máj szervvel)nem müködik jól!
Vagy,ha ez még "munkaundorral" is jár akkor a Vese-funkciókör lehet a ludas!
A gyógynövények mellett szóba jöhet a ló-akupunktúra!
ü. Bertalan Zsolt

hollojudit
#8 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 28 szerda, 10:19
Tag

Regisztrált: 2007.09.14.

Sziasztok!
Természetgyógyászként dolgozom .Ócsán élek ,tájvédelmi terület mellett.
Egy éve vannak lovaink.
Kislányom versenyszerűen lovagol
Zsófi könyve,és közös ismerőseink /tanáraim/ hatására keztem a lovakkal is foglalkozni.
Szerencsém volt ,a lovarda tulajdonosával,engedte a saját tapasztalataimat és a Zsófi álltal írtakat alkalmazni! /Ócsa /

Az első versenyen mi is kifogtunk egy ilyen pacit! Nem semmi volt!
Szegény lányom!!

Úgy tapasztaltam, hogy amennyiben egy gyermek, vagy egy állat beteg,ott mindég az anyával, vagy a gazdával van elsődlegesen a probléma Az embereknek, és az állatoknak is a betegsége lelki eredetű !

A gyermek és az állat is kivetíti az Ő ,és a gazda lelki problémáit
Nagy kegy részükről,képesek arra, hogy helyettünk betegedjenek meg .
Ezért a kezelést mindkettőjükre alkalmazni kell.

Nagyon jó hatással van a lélek kibillent egyensúlyának visszaállítására a Bach virágterápia, amelynek mellékhatása NINCS.!

továbbá ,bőrbarát filctolllal a lovak csakrájára rajzolt /2-7/ az élet virága szimbolum. Az istálló falának két oldalára , vagy a takaróra rajzoljuk.

A verseny lovak esetén azért is jó ,mert kevesen ismerik a Szimbolika élőlényekre kifektett több ezer éve használt hatását és így díszítésnek nézhetik a paci homlokára rajzolt virágot.

/ ezért haragszom az össze-vissza használt tetoválásért ,ez egy nagyon kemény matematikán alapuló tudomány ,amivel nagyon sok rosszat okozhat magának ,és nem is érti hogy miért ,aki nem tudja mit hová kell rajzolni a test felületére./

Természetessen a gyógynövényeket a test erősítésére párhuzamossan adagoljuk:

Mi:
citromfüvet, ginzenget , csalánt,galajt adtunk a pacinak a gazdája álltal kiválasztott
Bach virág cseppek mellé.
A boksz falára 10X10 nagyságban ,a lóra 5x5 nagyságban rajzoltuk a élet virága szimbólumot, és oldottuk a sokk pontokon a versenyek okozta traumát.
Ma má r jól vannak.
Remélem tudtam Neked segíteni ,új információval szolgálni.
További szép napot kívánok.
Jutka.

Lotus
#9 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 28 szerda, 10:45
Tag

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!
Ma várjuk a doktor bácsit, lesz vérvétel laborvizsgálathoz és általános egészségfelmérés. Amit Berci írt azt külön kérdezni fogom (kinyomtattam, viszem magammalWink).
Kedves Judit!
Hol találom ezeket a bizonyos szimbólumokat?
Ezt a Bach virág cseppeket sima gyógynövénboltban be lehet szerezni?
KöszönömSmile
Lóti

Berci
#10 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 28 szerda, 15:24
Tag

Szerintem a nyugati orvosláshoz értő doktor majd nézz nagyokat!Smile
Hangsúlyozom,hogy a Hagyományos Kin ai Orvoslás( HKO) szerinti Máj és Vese Funkciókör nem egyezik meg a nyugati medicina által használt máj és vese ( szándékos a kisbetű.), mint szerv funkciójával, de "ez egy hosszú történet...".Smile
A vérviszgálat mindenképpen hasznos dolog és fontos!...és a pihenő is amit most adsz neki!Grin

loherba
#11 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 28 szerda, 21:35
Főadminisztrátor

Hű de jó, hogy végre nem csak én okoskodok itt, hanem mások is hozzászólnaka témához! Köszönöm Nektek!

A Bach-csepepkről még én is csak tanulok, és a szimbolika világában nem vagyok otthon, bevallom. De könnyen elhiszem, hogy működik a módszer, remek, hogy leírtad, Judit!

Bercivel az a "baj"Cool, hogy saját honlapot csinál, és tuti nem fog túl részletsen írni itt nálunk a kedvtelenség, fásultság és az akupunktúra összefüggéseiről, de remélem, egyzser megosztja majd velünk a tudományát.

A nyugati orvoslásról annyit, hogy - tisztelet a kivételnek- eléggé durván reagálnak a hagyományos állatorvosok az alternatív gyógymódokra. Én már hallottam anyázást is, hála a jó égnek, nem nekem. De a nyíregyházi állatorvoshölgy, ha jól tudom, nem zárkózik el a gyógynövényektől... Talán nyitott más alternatívra is? Ha igen, kellene tőle egy névjegy!!Grin

Amúgy az, hogy az állatok a gazdi helyett betegszenek meg, szerintem teljesen evidens és egyértelmű, de csak akkor, ha tényleg van lelki kapcsolat. Édesapám kommunikációs "gyengeségéből" fakadhatott valószínűleg az a tüdő tumor, amely elvitte a kutyáját. Persze, több év alatt alakult ki, de én szinte biztos vagyok benne, hogy a kettő összefügg. Tudniillik, a tüdő a kommunikáció "szerve".

Zsófi

loherba
#12 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 28 szerda, 21:47
Főadminisztrátor

A Judit által írt gyógynövényekről a következőt tudom mondani:

citromfű: illóolajtartalmú gyógynövény, amely farmakológialilag igen enyhe hatású, ám illóolaja az aromaterápiában élénkítő, szellemi frissítő, fertőtlenítő. Nyugtató hatása az idegi stresszt enyhítő (görcsoldó) hatásán alapul, épp ezért, ha a fásultság stressz eredménye, akkor a megoldás: a szervezet pihentetésén és a stressz oldásán keresztül juthatunk el az anyagcsere felgyorsulásához.
galaj: magas szilíciumtartalmú drog, enyhe vízhajtó, és mint ilyen, gyorsítja az anyagcserét, amely "gyorsító", élénkítő, tisztító, megújító hatású
csalán: szintén vízhajtó, azaz "vértisztító", emellett sok vitamin és ásványianyag van benne. A sejtek működését felturbózhatjuk, ha a megfelelő tápanyagokat bevisszük a szervezetbe. Ha a sejtek megfelelő mennyiséget és minőséget kapnak "enni", hatékonyabban végzik a munkájukat.
ginzeng: köztudottan élénkítő erősítő hatású gyógynövény, bár kissé vitatott, mi is a pontos hatásmechanizmus, és hogy mennyire biztonságos. Lovaknál több kísérletben is bevált.

Én még lehet, hogy fokhagymát is adnék neki, mint vérkeringést serkentő, fertőtlenítő gyógynövényt, de nem tudom, ez emnnyire összeegyeztethető a Bach cseppekkkel, a szimbolikával..

Összegezve: szerintem jó választás a fenti keverék.Pfft

Berci
#13 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 29 csütörtök, 08:14
Tag

Nyugalom!
attól,hogy a saját oldal még készül, természetesen,ha valakinek van kérédse és tudok segíteni akkor szivesen teszem és irogatok is ,ha van időm és esetleg unatkozom!GrinGrinGrin...de erről Zsófi tudna mesélni!Pfft
...más. Ha már itt tartunk,hogy...szóval: abban az iskolában ahol tanulok van egy 2 napos kurzus ami az ember és állat közötti telekommunikációról szól. Amikor elöször olvastam róla,hiába van alternativ "beütésem", öszintén megvallva lehülyeségeztem az egészet!
Aztán beszélgettem olyanokkal akik elvégezték a tanfolyamot és azt mondták,hogy fantasztikus dolgokat lehet vele csinálni. Egészen pontosan a gyógyulás ill. a terápia eredményességét lehet látványosan nővelni. pl. egy ló állandóan feszesen, beejtett háttal ment és ebből sok mozgásszervi és pszichés problémája lett! A tulajdonos egy nagy vállalatnál volt HR manager. Az ő vállai is teljesen feszesek voltak és tiszta stresszben élte le az életét! A lovaglás volt a kikapcsolodás,de sajna nem tudta a problémáit az istálló ajtóban letenni és ezért a lova betegedett meg.
Vagy egy másik este, saját tapasztalat. Kihivtak egy lóhoz amelyiknek ciszta volt a veséjén és elsorvadt a fél veséje. Beszélgettem a tulajjal és kiderült,hogy neki is pont ua. a baja. No comment...na itt lettem meggyőzve arról,hogy nem hülyeség!Wink
Bocs a sok klimpirozásért...

Lotus
#14 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 29 csütörtök, 13:23
Tag

Aha! Szóval ez a Máj és Ves Funkciókör a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint értendő. Kezdem átlátni a dolgokat. Wink
A doktor bácsi szerint semmilyen szervi baj nem áll a dolog mögött, egyszerűen ilyen a lovacska. Amióta nálunk van tényleg mindig ilyen volt, de elég lepukkant állapotban érkezett, gondoltam a jobb takarmány, odafigyelés változtat majd rajta. Igazából változott is, nőtt, izmosodott, szépült, csillog a szőre, elkezdett versenyezni és tényleg minden elváráson felül teljesít, de a természete az még mindig a régi Igazából attól féltem, hogy valamiféle fájdalom, vagy szervi baj miat ilyen komótos, megfontolt, de ezeket nagyjából kizártuk tegnap, bár a vérvizsgálat még folyamatban van...
Ezeket a keleti dolgokat nem nagyon tudom hova tenni. Nem mondom, hogy nem hiszek benne, szivesen ki próbálnám, mert ártani biztos nem árthat. Ezekről hol lehet olvasgatni bővebben?
Lóti

Berci
#15 Hozzászólás nyomtatása
2007 november 29 csütörtök, 15:13
Tag

Nos. A HKO-ra a neten rákereshetsz! vagy az Öt elem tanára.
...és ha egyszer elkészül a honlap akkor ...GrinGrinGrin

loherba
#16 Hozzászólás nyomtatása
2009 október 18 vasárnap, 08:55
Főadminisztrátor

Kedves olvasók!

Nem tudom megállni, hogy ide írjak egy olyan történetet, mely sokaknak hasznos lehet. Több, mint 15 éve vagyok a lovas pályán, sok lovat lovagoltam, sokat tapasztaltam, és remélem, hogy legújabb élmányem jónéhány lovasnak egy új ötletet ad, hogy lovát fellelkesítse.

Hozzánk került egy aranyos, jóindulatú ló, aminek legnagyobb hibája tépázott idegrendszere és az iszonyatos "lustasága" a pályán. A kettő ugye nem igazán fér össze.

Egészséges, karcsú, izmos, magasan telivérezett ló, amiről az ember nehezen tudja elképzelni, miért ne lenne kedve előre menni, tempósan, ütemesen, főleg, ha laza száron lovagolják.

Kórosan lassú. Felemeli a lábát, előre lendíti, majd visszahúzza, leteszi. Lassan, nagyon lassan. Sem gyógynövény, sem zab, sem illóolajok nem segítettek.

Ami bevált, az a legegszerűbb módszer a világon. Megszerettettem vele a futást: kötőfék nélkül, egy hónapig, hetente 3x a körkarámban meghajtottam. Ha elkezdte a nem megyek előre műsort, "meghajszoltam". Nem támadva, de határozottan, erélyesen.

És a ló rákapott a gyors körökre, bakkolásra, hülyeskedésre. Tetszett neki.

Lovas alatt még mindig érezhető az egykori visszatartás, feszültség, amit valószínűleg az okoz, ahogy korábban lovagolták: keményen megfogva a szár, sarkantyú az oldalában. De már sokkal jobb. Akik lovagolják, értetlenkedve jöttek hozzám, hogy mi történt a lóval: nemcsak, hogy szívesebben megy előre, de kooperatívabb, együttműködőbb.

Azt gondolom, minden lónak kijár, hogy legalább egy héten egyszer szabadon rohnagásszon. Ha ez nem oldható meg, kötőfékkel, futószáron.
Ez lehet egy igazi szellemi terápia egy lónak.Cool
Szerkesztette: loherba - 2009 október 18 vasárnap, 08:58

Ugrás a fórumra:
Generálási idő: 9.36 másodperc
366,546 egyedi látogató