Véletlen fotó
Fórumtémák
Legújabb témák
· segítség· Leromlott kondíciójú...
· Kólika
· Köhögés, légúti prob...
· Flegmatikus ló
Legnépszerűbb témák
| · Köhögés, légúti p... | [58] |
| · Kutyaproblémák | [15] |
| · Flegmatikus, lust... | [15] |
| · Repedezett paták | [13] |
| · Tünetek | [10] |
Fitoterápia
Alternatív terápiák
· Legelőterápia
· Fitoterápia
· Bach virágterápia
· Homeopátia
· Fényterápia
· Aromaterápia
· Csontkovács
· Mozgásterápia
· Napfényterápia
· Akupresszúra
· Magnetoterápia
· Színterápia
· Társterápia
· Masszázs
· Akupunktúra
· Hidroterápia
· Ayurveda
· Kiropraktika
· Parelli
· Fitoterápia
· Bach virágterápia
· Homeopátia
· Fényterápia
· Aromaterápia
· Csontkovács
· Mozgásterápia
· Napfényterápia
· Akupresszúra
· Magnetoterápia
· Színterápia
· Társterápia
· Masszázs
· Akupunktúra
· Hidroterápia
· Ayurveda
· Kiropraktika
· Parelli
Lóegeszség
· Repedezett paták
· Pataápolási alapok
· Lóanatóma alapfokon
· Házipatika
· Mozgásrendszer
· Légzőrendszer
· Idegrendszer
· Emésztőrendszer
· Kiválasztás
· Méregtelenítés
· Hormonok
· Keringés rendszer
· Nyirokrendszer
· Szaporodás
· Immunrendszer
· Kültakaró
· Lusta lovak
· Vakcinázás
· Paraziták
· Kullancsok
· Gombák
· Szőrápolás
· Fogápolás
· Kondíció
· Kólika-krízis
· Elsősegély
· Prevenció
· Mezítláb
· Gyógypatkolás
· Rák, tumor, daganat
· Allergiás köhögés
· Meg- és felfázás
· Influenza
· Színvakság
· Hályogok
· Sántaság
· Izületi gyulladás
· Top 10 lóbetegség
· Sebek ellátása
· Az állatorvosom
· A lótulajdonos- az állatorvos szemével
· Járványok
· Fertőző lóbetegségek
· X-aktás betegségek
· Csonttörés
· Izomláz
· Ínszalagok
· Ló-etológia
· Idős lovak
· Hormonok
· Gyógyszerek és májregeneráció
· Lábadozás
· Immunerősítés
· Ekcéma
· Frontérzékenység
· Nyári hőség, téli hideg
· Por-kontroll
· Kutatóhelyek
· Doppingszerek
· Anyagforgalmi betegségek
· Fájdalomcsillapítás
· Égések
· Kutatási témák
· Gyógyszerek
· Allergia gyógynövényekre
· Pataápolási alapok
· Lóanatóma alapfokon
· Házipatika
· Mozgásrendszer
· Légzőrendszer
· Idegrendszer
· Emésztőrendszer
· Kiválasztás
· Méregtelenítés
· Hormonok
· Keringés rendszer
· Nyirokrendszer
· Szaporodás
· Immunrendszer
· Kültakaró
· Lusta lovak
· Vakcinázás
· Paraziták
· Kullancsok
· Gombák
· Szőrápolás
· Fogápolás
· Kondíció
· Kólika-krízis
· Elsősegély
· Prevenció
· Mezítláb
· Gyógypatkolás
· Rák, tumor, daganat
· Allergiás köhögés
· Meg- és felfázás
· Influenza
· Színvakság
· Hályogok
· Sántaság
· Izületi gyulladás
· Top 10 lóbetegség
· Sebek ellátása
· Az állatorvosom
· A lótulajdonos- az állatorvos szemével
· Járványok
· Fertőző lóbetegségek
· X-aktás betegségek
· Csonttörés
· Izomláz
· Ínszalagok
· Ló-etológia
· Idős lovak
· Hormonok
· Gyógyszerek és májregeneráció
· Lábadozás
· Immunerősítés
· Ekcéma
· Frontérzékenység
· Nyári hőség, téli hideg
· Por-kontroll
· Kutatóhelyek
· Doppingszerek
· Fájdalomcsillapítás
· Égések
· Kutatási témák
· Gyógyszerek
· Allergia gyógynövényekre
Lótakarmányozás
· Takarmányféleségek
· Takarmánykódex Bizottság
· Kutatóhelyek
· Takarmányozástani alapok
· Vitaminok
· Ásványi anyagok
· Adalékanyagok
· Pre- és probiotikumok
· Tápok
· Takarmány-kiegészítők
· Energiaérték
· Emésztésélettan
· Szilázs lovaknak
· Fogápolás
· Legeltetés
· Legelőgazdálkodás
· Mérgező növények
· Itatóvíz
· Berendezések
· Lovarda-parkosítás
· Takarmányozási szokások
· Takarmányozási kísérletek
· Legújabb kísérletek
· Mérgezések
· Baktériumflóra
· GMO takarmányok
· NRC
· Almaecet
· Lenmag
· Oktatás
· Takarmánykódex Bizottság
· Kutatóhelyek
· Takarmányozástani alapok
· Vitaminok
· Ásványi anyagok
· Adalékanyagok
· Pre- és probiotikumok
· Tápok
· Takarmány-kiegészítők
· Energiaérték
· Emésztésélettan
· Szilázs lovaknak
· Fogápolás
· Legeltetés
· Legelőgazdálkodás
· Mérgező növények
· Itatóvíz
· Berendezések
· Lovarda-parkosítás
· Takarmányozási szokások
· Takarmányozási kísérletek
· Legújabb kísérletek
· Mérgezések
· Baktériumflóra
· GMO takarmányok
· NRC
· Almaecet
· Lenmag
· Oktatás
Lótartás
· Problémás lovak
· Lóútlevél
· Menhelyek
· Eutanázia
· Állatvédelem
· Lóvásárlás
· Adásvételi szerződés
· Bértartási szerződés
· Lovastábor-USA
· Hobby-tenyésztők
· Egészséges pálya
· Villanypásztor
· Vágóhíd
· Húslótenyésztés
· Lópucolás felsőfokon
· Szépségverseny
· Egészséges istálló
· Ridegtartás
· Almozás
· Huzat, por, ammónia
· Penészgombák
· Biztonsági előírások
· Gyerekek és lovak
· Kismamák és lovak
· Lovászok
· A ló tízparancsolata
· Suli, tanulás és lovak
· Művészet: fotók, rajzok
· Lovasoktatás
· A lovas egészsége
· Csődörök: bohém fickó vagy vadállat?
· Lószállítás
· Ló-biztosítás
· Egyesületek itthon
· Újságok, szaklapok
· Könyvespolc
· Képzés, oktatás
· Lósegély
· Családtag a ló
· Lóútlevél
· Menhelyek
· Eutanázia
· Állatvédelem
· Lóvásárlás
· Adásvételi szerződés
· Bértartási szerződés
· Lovastábor-USA
· Hobby-tenyésztők
· Egészséges pálya
· Villanypásztor
· Vágóhíd
· Húslótenyésztés
· Lópucolás felsőfokon
· Szépségverseny
· Egészséges istálló
· Ridegtartás
· Almozás
· Huzat, por, ammónia
· Penészgombák
· Biztonsági előírások
· Gyerekek és lovak
· Kismamák és lovak
· Lovászok
· A ló tízparancsolata
· Suli, tanulás és lovak
· Művészet: fotók, rajzok
· Lovasoktatás
· A lovas egészsége
· Csődörök: bohém fickó vagy vadállat?
· Lószállítás
· Ló-biztosítás
· Egyesületek itthon
· Újságok, szaklapok
· Könyvespolc
· Képzés, oktatás
· Lósegély
· Családtag a ló
Lovaglás
· Kantárok
· Nyergek
· Kiegészítők, lótakarók
· Küllem és lovagolhatóság
· Futószárazás
· Tereplovaglás
· Téli munka
· Lovaglás sárban, esőben
· Pályavilágítás
· Szellemi stressz
· Fizikai stressz
· Bemelegítés
· Elengedettség
· Belovaglás
· Versenyek és stressz
· Edzésterv
· Boxpihenő
· Pihenőnap
· Lóról esés
· Galopp
· Bizalom
· Rossz lovaglás, beteg ló
· Fedeles lovarda
· Élsportoló lovak
· Kiöregedett versenyzők
· Hosszú ló-élettartam
· Nyergek
· Kiegészítők, lótakarók
· Küllem és lovagolhatóság
· Futószárazás
· Tereplovaglás
· Téli munka
· Lovaglás sárban, esőben
· Pályavilágítás
· Szellemi stressz
· Fizikai stressz
· Bemelegítés
· Elengedettség
· Belovaglás
· Versenyek és stressz
· Edzésterv
· Boxpihenő
· Pihenőnap
· Lóról esés
· Galopp
· Bizalom
· Rossz lovaglás, beteg ló
· Fedeles lovarda
· Élsportoló lovak
· Kiöregedett versenyzők
· Hosszú ló-élettartam
IMPRESSZUM
STATISZTIKA

Bejelentkezés
Random Óra
Szívbeteg vagyok. Tegnap szívtam, ma beteg vagyok.
Navigáció
Főmenű
· Főoldal· Cikkek
· Letöltések
· FAQ
· Fórum
· Alternatív gyógyászat
· Galéria
· Keresés
· Oldaltérkép
· Segítség
· Vendégkönyv
· Oldaltérkép
· WEBáruház
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
2010. június 26. szombat
Frontérzékenységhe
z tettem fel anyagot. Írjatok még, hogy melyik téma érdekelne, mert ez elég erős motivációt jelent ám! Köszi, Lóherba
z tettem fel anyagot. Írjatok még, hogy melyik téma érdekelne, mert ez elég erős motivációt jelent ám! Köszi, Lóherba
2010. június 18. péntek
sajnos nincs még minden feltöltve, minden téma, és a linkek elhelyezésében pedig túl gyorsak voltunk . . . bocsánat
2010. június 18. péntek
Szia Zsofia!Eppen regisztraltam,de azt hiszem nem mukodik egy csomo menupont...amikor rakattintok a bal oldaliakra,az ujrainditas jelenik meg a Te bevezetoddel......
egesz nap bongesznem az oldalad mer
egesz nap bongesznem az oldalad mer
2010. június 16. szerda
nem működik a bal oldali menüben a frontérzékenység pont, pedig nagyon érdekelne!!
Kérlek éleszd fel!
Köszike Andi
Kérlek éleszd fel!
Köszike Andi2010. május 26. szerda
Kocos Alinak, Tündinek küldtem privát üzit.
Üdv, Zsófi
2010. február 22. hétfő
Szia! új tag vagyok, a minap írtam a "kôhôgés, légúti problémák"-hoz, szeretném ha segítenél.kôszi! Zsuzsa alias KocosAli
2010. február 14. vasárnap
Sziasztok!
Van egy 4és fél éves telivér csődöröm,aki elég különös betegséggel küzd, volt Üllőn is egy 7ig de az állatorvosok tanácstalanok voltak.ami a mostani problémája,h folyton gázosodik avakbele
2009. november 21. szombat
A honlapot a következő 1-2 hónapban felújítjuk, ez néhány esetben technikai problémával járhat. A felújítás mellett most már a válaszadás reakcióidejét is rövidíteni fogjuk.
2009. november 02. hétfő
szekszárd, fejér megye alsó része és tolna megye...
2009. november 02. hétfő
Sziasztok! Nekem egy kis segítségre lenne szükségem...1 lovas lószállítót szeretnék bérelni Vajta környékén...ez Pakstól 20 kmre van...szóba jöhet simontornya székesfehérvár, ÍSárbogárd, Paks, Szeksz
Névnapok
Ma 2010. szeptember 07. kedd,
Regina napja van.
Holnap Mária, Adrienn napja lesz.
Regina napja van.
Holnap Mária, Adrienn napja lesz.
Online Statisztika
Online vendégek: 3
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen
Regisztrált tagok: 403
Legújabb tag: geross
Utolsó 24 órában:
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen
Regisztrált tagok: 403
Legújabb tag: geross
| Látogatók ma: | 165 |
| Online látogató: | 2 |
| Max. Onlinerekord: | 23 |
| Max. napi rekord: | 5030 |
| Látogatók tegnap: | 99 |
| Látogatók a hónapban: | 1343 |
| Összes látogatók: | 188647 |
Utolsó 24 órában:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
L Ó F I T O T E R Á P I A :: Lóherba - Gyógynövények lovaknak :: Lóbetegségek kezelése gyógynövényekkel
|
Köhögés, légúti problémák
|
|
| loherba |
2008 február 28 csütörtök, 08:09
|
|
Főadminisztrátor Hozzászólások: 131 Regisztrált: 2007.05.11. |
A légutakat érintő megbetegedések sajnos nagyon gyakoriak lovaknál, de szerencsére a gyógynövények rengeteget segítenek e téren.
Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| loherba |
2008 február 28 csütörtök, 08:10
|
|
Ezt a levelet kaptam a minap: Szia! A nyáron mgy-éknél hallottam előadásodat, örülök hogy van Magyarországnak egy lovas fitoterapeutája, nagy szükség volt már rád )) Ha elvégeztem az ... egyetemet, sok tapasztalatot gyűjthetek majd tőled mindenképpen az az elvem hogy nem gyógyítunk, hanem hozzásegítjük a szervezetet az öngyógyításhoz különféle gyógymódokkal, lelkileg-testileg. Tehát híve vagyok a természetességnek, valamelyik nap láttam egy állatorvosnőt aki a hattyú nyakából egy horgot távolított el és mézzel fertőtlenítette, hát igen a természetben szinte minden megtalálható a gyógyulás segítésére! De most rátérek a lényegre, szeretnék gyógynövényt adni 18 éves kancámnak, aki kezdődő kehességben van, de tényleg az, mert nem köhög, vagy csak nagyon nagyon ritkán és volt nálunk nemrég B. állatorvos egyik tanítványa, O. állatorvos és ő is mondta hogy ne aggódjak ha adom neki a gyógynövénykeveréket valamint a félrideg tartással együtt szinten tarthatom. Most egy fából készült boxban van, aminek előlhátul van egy jó nagy ablaka, teljesen szellős, még ha két ló lenne bent akkor sem tudnák felmelegíteni.Remélem lesz egyszer benne két paci , ugyanis utódot szeretnék, egy picurit, én a tél beállta előtt láttam sárlani, több mint 7 napig. Azóta is sárlott azt mondták (mert bértartásban van), de én annyira nem vettem észre, bár most már fontosabb vagyok neki én mint a többi ló, és nem ragad le a herélt boxa előtt. A gyógynövénykeveréket adtam neki, a kehességre valót, de most egy kicsit más összetételt szeretnék, hogy a sárlását elősegítsem, a hormonok működését. Én a következő keveréket gondoltam ki:málnalevél 15% cickafark 20% kasvirág 10% palástfű 10% ánizs 20% zsálya 10% menta 5% csipkebogyó 5% fokhagymapor 5% +lenmag főzés heti1x (egy jó 2-3 maréknyi) Mit szólsz hozzá? Szerinted ez így megfelelne, a hormonális egyensúly elősegítésére, és a légzőszervrendszer támogatására?! Vagy esetleg mit változtatnál? A másik kérdésem az lenne hogy ha sikerülne vemhesíteni - ami ha minden igaz mesterségesen lesz, mert természetes nem lehet a kiszemelet papával... - akkor abszolút hagyjak abba mindenféle gyógynövény adagolását? Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm! Üdv. T. Gyöngyi Szerkesztette: loherba - 2008 február 28 csütörtök, 08:14 Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| loherba |
2008 február 28 csütörtök, 08:16
|
|
Szia Gyöngyi, Örülök, hogy írtál. Dupla öröm, mert olyan állatorvos is vagy (leszel), akit érdekel a fitoterápia. Első tanácsom az lenne, hogy ha lehet, ne legyen egy keverékben 5-6 gyógynövénynél több. Ez nem szabály persze, csak ha nyitott vagy arra, hogy receptet állíts össze, akkor így ellenőrizhetőbb a hatás. Azaz, ha egyet kiveszel a keverékből, és mással helyettesíted, nagyobb az esély, hogy egyértelműen meg tudod ítélni a helyettesített gyógynövény hatását. Két betegség kezelésénél persze sajnos néha nem elég az 5 gyógynövény. Tehát sárlás elősegítése és légutak. Ezt írtad: málnalevél 15%: ez sok bele, mert a málnalevél enyhe hatású, és ugyan logikus lenne egy enyhe drogból többet tenni, de most amúgy is rhelyszűkébenr1; vagy, mert egyszerre két betegségre kell koncentrálni. cickafark 20%: ez nagyon jó, sárlás előidézésére, pontosabban a ciklus rendszeresebbé tételéhez nagyon javasolt. Az arány is jó. Itt a fészkesvirágzatú allergiára kell csak figyelni. Lehet, hogy ez még önmagában is helyre tenné a sárlást. kasvirág 10%: immunerősítő és köptető. Ez is jó választás. palástfű 10%: nem szoktam használni, de szerintem ez is nagyon jó választás. Akár nagyobb arányban is, pl. a málnalevél helyett. ánizs 20%: remek. zsálya 10%: jó, de ez sem túl erős hatású.. menta 5%: ezt most hagynám, ahogyan a csipkebogyót is, és helyettük további fokhagymát adnék a hölgynek. csipkebogyó 5% fokhagymapor 5% Ahogyan én variálnám (nem aranyszabály): cickafark 20% palástfű 20% (esetleg 10 % palástfű, 10% görögszéna mag) ánizs 20% kamilla 15% fokhagymapor 15% kasvirág 10% és sok sárgarépa (A-vitamin) Lenmag is nagyon jó. Persze, létezik ezernyi variáció, és biztos vagyok benne, hogy többféle recept is működne. Ha vemhesíteni akarod, akkor a hormonhatású növények etetését (cickakafark!!!) már a fedeztetés előtt egy hónappal abba kell hagyni. Ha köhögne, kakukkfű és fokhagyma mehet neki a vemhesség alatt is, de ezt azért egyeztesd az állatorvosoddal. Ha bármi eszedbe jut, örülök, ha írsz. Remélem segítettem, Üdv, Zsófi Szerkesztette: loherba - 2008 február 28 csütörtök, 08:18 Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| loherba |
2008 március 08 szombat, 18:19
|
|
TÜDŐGYULLADÁS... Azt gondolom, hogy érdemes lenne bővebben foglalkozni azzal, hogy hogyan is tud kialakulni lovaknál tüdőgyulladás, de azt nem a Fórumban teszem (tesszük?) meg. Tüdőgyulladás kezeléseként antibiotikumos kezelést kap a ló (és még mást is, de ez itt egy fontos tény). Emiatt a máj regenerációja egy fontos szempont lesz a fitoterápiás kezelés során. Gyógynövényekkel gyulladáscsökkentést, (láz-és )fájdalomcsillapítást, vizelethajtást, vérkeringésjavítást és májregenerálódást szeretnénk elérni. A fenti sorrendnek megfelelően kamilla/ cickafark, fehér fűz kéreg/réti legyezőfű, fokhagyma, máriatövismag a kiválasztott növények. A /jel vagylagosságot jelent. Ez a kúra mehet 3-4 hétig(vagy továb , utána az eredménytől függ a folytatás. Ha a köhögés megmarad és produktív, akkor ... köptető hatású drogok kellenek majd. Pl. kaukkfű. de az már nem a (kezdeti, akut) tüdőgyulladás témája.Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Zsuzska |
2008 április 27 vasárnap, 00:08
|
|
Tag Hozzászólások: 6 Regisztrált: 2007.09.09. |
Sziasztok! Tüdőgyulladással kapcsolatosan írok. Van egy nagybeteg ló a lovardában. Sajnos úgy gondolom, hogy már túl későn írok Nektek. A ló kb. novemberben elég rendesen megfázott. Felelőtlen lovasa több alkalommal teljes izzadásig lovagolta, majd csurom vizesen engedte vissza a karámba télvíz idején. Szegény pára persze, hogy megfázott. Mi a bajt csak már akkor észleltük mikor folyt a takony az orrából. Rögtön jött állatorvos, mondta is, hogy időben, kezdeti tüdőgyulladás, frankó megfázás. Kapott is szurikat. Az állapota nagyjából változatlan maradt. Se rosszabb, se jobb. Az abrakjába légút tisztítót is kapott. Aztán a stagnálás miatt az állatorvos rendszeres látogató lett, a ló megkapta kis adagját, bíztunk a javulásban. Tavaszra sem javult. Annyi, hogy tüsszögte ki a taknyot és röfögő hangokat produkált, ill. csúnyán, hörögve vette a levegőt. Az aggódás kezdetét vette. Még mindig bíztunk az állatorvosban. De most áprilisra jelentősen romlott a ló állapota. Rövden az állapotáról: nehezen, szürcsögve lélegzik, taknyozik egyik orrlyukából, tüsszög, a röfögő hang már elmúlt, helyette jött vér. A ló kedve a múlt héten még normális volt, vágtázott a többiekkel játszottak stb. Természetesen kicsit sovány. Nos, vér jött először kb. 3 hete. Állatorvos szerint vhol az orrüregben pattanhatott el ér az erőlködéstől. Már rossz jel. Újabb szurik. Tegnapra rémisztővé vált a helyzet. A ló fekszik, orrából folyik a vér, utána darabos trutyi. Estére már élénk vér folyik az egyik orrlyukából. Mára jobb volt a helyzet. Vér nem jött, de a ló egyre levertebb, magábaforduló, embert se nagyon viseli a közelében. Nagyon erőltetett a légzése és taknyozott. Nem tudom pontosan, hogy a tüdejével mi a helyzet, valószínűleg gyulladásban vann. Vagy honnét jön az a darabos takony, na és a vér? Egyszerűen tanácstalanok vagyunk. Nem tudom, hogy van-e még remény. Azt hiszem itt már csak a csoda segíthet! Vágóhíd vár rá! Lehet még remény? Mi lenne a legjobb megoldás? Vagy kinek kéne ilyen paci? Borzasztó egy helyzet! Üdv: Zsuzska |
|
|
|
| loherba |
2008 május 08 csütörtök, 10:45
|
|
Szia Zsuzska, először is küldtem privát üzit, remélem, azt válaszolod, h még él a lovacska. Másodszor: fogalmam sincs, ki az állatorvos, és kérlek, ne is írd a fórumba, de valahogy az az érzésem, hogy valami nem stimmel. Ha jó kezelést végzett, akkor már a kezelés kezdetén sejteni lehetett, hogy túlságosan előrehaladott a betegség, és nem sok esély van. Ha pedig valóban a kezdetén volt a tüdőgyulladás, és nem került sor sem felülfertőzésre, sem a gazdája ostobasága miatt újabb romlásra, akkor valamit a doki tolt el. DE!!! Ennek a fórumnak nem mások kritizálása a célja, hanem hogy megelőzzük a hasonló eseteket. Sajnos a lovasok igen nagy százaléka gondolja, hogy többet tud, mint amit valóban tud. Az, hogy valaki olyan idióta, hogy egy leizzadt lovat kienged téle a karámba, az sajnos nem ritka... Most mit mondjak az ilyen emberre? Jobb, ha semmit. Tételezzük fel, hogy még soha nem hallot ilyesmiről, és nem is olvasott. És az ottani lovasok miért nem szóltak neki, vagy akadályozták meg a dolgot? Nem kritizálás, csupán egy elgondolkodtató kérdés.. A dokival kapcsolatban: szinte semmit nem tudok sem az állapotról, sem a kezelésről. De ez a szuri szuri hátán, végül semi javulás a kezelt állapotban, gyanús. A sok injekciótól, antibiotikumtól lehetne rosszabb a mája, stb. de hogy éppen a kezelt légúti betegség nem múlik el, az érdekes. No comment. Remélem, írsz még, hogy mi a helyzet szegény párával. Ha valakinek van ötlete, hogy mit tehet a lovas értelmiség, hogy ilyen eseteket esetleg megakadályozzunk a jövőben, ossza meg velem. Gondolok itt tájékoztató szórólapra, ineternetes körlevélre, előadásokra, stb. Nyitott vagyok a jó ügyekért, várom a javaslatokat! Üdv, Zsófi Szerkesztette: loherba - 2008 május 08 csütörtök, 10:46 Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Chilly |
2008 május 09 péntek, 07:33
|
|
Tag Hozzászólások: 6 Regisztrált: 2008.05.09. |
Szia Zsófi! Próbáltam végigolvasni a másik fórumon is a hozzászólásokat,de egyszerűen nem jutottam a végére.Van egy fiatal kancánk,állítólag allergiás.Szeretnénk megelőzni a kehesség kialakulását,ugyanis most még itt-ott köhög egyet,teljesen random jelleggel és nem szeretném,ha ez továbbfejlődne. Szeretnék gyógynövényeket adni neki (a szokásos állatorvosi kezelés mellett).De mivel teljesen laikus vagyok,így a segítségedre lesz szükségem (nem hiszem,hogy az,hogy én kiszaladok a rétre és letépkeded minden szimpatikus növényt,az meggyógyítja a kis kancát )Szóval tudnál nekem segíteni,összeállítani (vagy ha lehet "egységcsomagban" kapni,az még job egy receptet?És a használati utasítást is.Nagyon hálás lennék és előre is köszönöm. |
|
|
|
| rozsa |
2008 május 09 péntek, 21:12
|
|
Tag Hozzászólások: 1 Regisztrált: 2007.11.04. |
Van egy ALLERG fantázianévre hallgató gyógynövénykeverék (PRAXIS keverékek között), azt ajánlanánk, ugyanis pont erre való. A WEBáruházban részletes leírás van róla.
Szerkesztette: loherba - 2008 május 09 péntek, 21:15 |
|
|
|
| loherba |
2008 május 09 péntek, 21:16
|
|
Szia Chilly, jókor írtál, mert éppen ma töltöttem fel a PRAXIS keverékeket. (Bővebben a főoldalon, a fitoterápia panelben). Az ALLERG fantázianévre hallgató gyógynövénykeveréket próbáld ki. A WEBáruházban részletes leírás van róla. Ha saját magad akarod beszerezni a gyógynövényeket, akkor szólj, és megírom a recept pontos összetételét. Remélem, segítettem, Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Zsuzska |
2008 május 10 szombat, 23:23
|
|
Szia Zsófi! Ismét én! Sajna most a pacim ügyében. Múlt héten vettem észre, hogy a karámban néha-néha köhint egyet-kettőt. Gondoltam, biztos felszívta a port és azt tüsszenti ki, mert kilovagláskor nem volt semmiféle köhögés. Amúgy ridegtartásban van, csak télen vannak éjszakára istállózva. Viszont most kicsit aggódom a pacim miatt, ugyanis voltam vele lovagolni és bizony többször köhintett. Inkább a kicsit megeröltetőbb szakaszoknál, gondolok itt a hosszabb ügetésre, vagy vágtára. Hazafelé olyan fél órát sétáltunk, akkor nem volt semmi, csak a normális prüszkölés. De lenyergelés után nézem, hogy az egyik orrlyukából fehéres-átlátszó folyadék jött picit. Szóval nem tudom, hogy kell-e aggódnom kezdődő kehesség miatt? Állatorvossal meg kéne nézetni, ugye? A másik pacinak semmi baja nincsen, akivel együtt van tartva. Vagy esetleg a nagybeteg tüdőgyulladt paci fertőzhette meg? (előzőleg írtam róla) A takarmányt simán kapják, nincs vizezve és szerintem nincs tökéletesen kiporolva, nade a másik lónak semmi baja, aztán már jóval régebb óta igy kap kaját. A szemestakarmányt áztatva kapják. Szóval mi lehet a baj? Kezdek aggódni! Gondolom gyógynövény mindenképpen szóba jöhet. Illetve szegénykémnek a csípőjével is bajok vannak (még régebben írtam erről is). Arra mindenképpen megveszem a lóherba TIPTOPot (azt hiszem azt). Azzal lehet keverni másfajta gyógynövényt is? Bármilyen tanácsot szívesen fogadok! Előre is köszönöm: Zsuzska |
|
|
|
| loherba |
2008 május 12 hétfő, 11:04
|
|
Szia Zsuzska, első körben én még nem hívnék állatorvost, főleg ha néhány nap alatt nem rosszabbodik a helyzet. Valószínű, hogy vagy allergiáról van szó, vagy egy kisebb megfázásról (ez nem annyira valószínű), és egy gyógynövényes kúra biztosan nem árt a pacidnak, sőt!!! Mivel nem te vagy az első, aki izületi bajokra és kezdődő köhögésre kér gyógynövénykeveréket a lovának, így van már rá egy jól bevált recept. A jól bevált azt jelenti, hogy két hölgynek is megadtam a receptet, és egígérték, hogy ha nem jön be, hívnak. Az egyik már csörgött, hogy elmúlt a köhögés, és a másik még nem jelentkezett. ![]() Ez szerintem egy csodakeverék: édesapám egyik lován próbáltuk ki másfél éve, és használja azóta is. Szárnyakat adott a lónak.. Pár napja egyeztem meg a gyógynövény-kereskedő céggel (aki inkább szívességből készíti el a keverékeket, mint anyagi haszonból..), hogy az eddigi évek során tőlem kért recepteket összegyűjtöm, kapnak egy-egy fantázianevet, és akkor a lovasok könnyebben tudnak gyógynövényeket választani a lovuknak. Ez mindenkinek leegyszerűsíti a dolgát- beleértve engem is. Két új recept vagy gyógynövény-keverék van, ami most szóba jöhet: az egyik keverék neve ALLERG, és az allergiás köhögésre nagyon jó, amikor még nincs letapadt nyálka. Mivel gyanús, hogy a munka megerőltető részénél jelentkeznek a légzési nehézségek, ezért nem 100%, hogy nincs nyálkaképződés. Az orrfolyás is erre utal. Ha csak vízszerű (és nem sűrű) a váladék, akkor még nagyon a kezdetén an a ló a dolognak. A másik keverék neve LAMIKUC, ez izületi fájdalmak, izommerevség, rossz lábvégkeringés (stb.) és légúti fertőzések, és köhögés esetén bevált. Én ez utóbbi gyógynövénykeveréket próbálnám először, minimum 2, de inkább 3 hónapig, mert ha van nyálka, akkor azt felköptetei. Ha nem tapasztalsz köpetet, akkor elegendő a tavasz kezdetétől ősz közepéig, végéig (a hideg beálltáig) az ALLERG-et adni, mert az védi a nyálkahártyát az irritációtól. Ezzel végül is megelőzheted, hogy komolyabb betegség alakuljon ki. Bármelyik keveréket megrendelheted a webáruházban: ugyanennyiért lehet hozzájutni a keverékekhez, ha felhívod a gyártót. Sajna csak a GLS szolgálattal hajlandóak szállítani- amit persze megértek, mert nincs idejük postázni a lovasoknak a gyógynövényeket- csak ez kicsit drága. Esetleg érdemes másokkal összeállni.. Természetesen az én receptjeim nem szentírások! Lehet másképp is variálni a gyógynövényeket, és esetleg inhaláltatással is megpróbálkozhatsz. Nem bonyolult vagy drága az sem. Aromaterápiáról több info: www.aroma.dzsar.hu . Remélem, segítettem! ![]() Üdv, Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Zsuzska |
2008 május 12 hétfő, 22:53
|
|
Köszi Zsófi! Szerintem sokat segítettél! Akkor először ezzel a LAMIKUC-cal kezdek. Ha nem múlna a köhögés akkor az ALLERG-et, ugye? Tényleg kicsit borsos a szállítási költség, dehát nincs más lehetőség. Hogyan kaphatok tájékoztatást, hogy melyik napra várható a szállítmány érkezte? Mert nem lenne túl jó, ha egész héten reggeltől estig itthon kéne csücsülnöm. Mégegyszer köszönöm!Üdv Zsuzska |
|
|
|
| Chilly |
2008 május 13 kedd, 11:05
|
|
Szia Zsófi! Azóta volt kint nálnuk az állatorvos,meghallgatta a tüdejét a kancának és arra jutott,hogy a tüdő tiszta,viszont letapadt a nyálkahártya a légcsövében és emiatt erőltetetté vált a légzése és köhög. Nem folyik az orra,semmi egyéb nem történik,"csak" ez a száraz köhögés. Kapott egy dupla injekciót ami azóta-szombat-megszüntette a nehezített légzését,és kapott egy gyógyszertárban kikevert Mixtura pectoralis+valami köptetőt. Azóta köhögött párszor,de szemmel láthatóan jobban van. Kérdésem az lenne:azt írtad az ALLERG a még nem letapadt nyálkahártyára jó. Ha befejeztük az állatorvos által előírt kúrát,utána adhatom neki ezt a gyógynövény keveréket,vagy esetleg mást javasolsz?(egyszerre nem akarom a kettőt,mert lehet,hogy a végén többet ártunk vele,mint használunk) Vagy egyáltalán ne?Mármint megelőzésképpen,főleg a nyári időszakban,mert akkor e legnagyobb a por adható?Folyamatosan kell innentől,hogy ne fejlődjön tovább a z allergiája,vagy csak néha? (abszolút nem értek ehhez,azt hiszem. )Köszönöm! Edina |
|
|
|
| loherba |
2008 május 19 hétfő, 13:08
|
|
Szia Edina, az állatorvos a köptető gyógyszerrel elméletileg eléri, hogy a letapadt nyálka fellazuljon, és a külvilágba kerüljön. Ha ez valóban hatékonyan megtörténik, akkor a továbbiakban érdemes olyan gyógynövényt adni a lónak, ami védi a nyálkahártyát az irritációtól. Erre alkalmas az ALLERG, és ha vége az allergiára hajlamosító időszaknak, akkor abba lehet hagyni. Ha nem ürült ki minden nyálka a légcsőből, vagy a léghám érzékenysége miatt a későbbiekben újrateremlődik a nyálka, akkor a LÓHERBA KUCKUC-ot adnám, mert abban nemcsak nyálkahártya-védő, hanem köpteteő gyógynövények is vannak. Utóbbiak nem engedik a folymatosan termelődő nyálkát letapadni. Sajnos, ha a ló léghámja hajlamos a folyamatos nyálkaképzésre, akkor egy életen át adni kell neki a gyógynövényeket (mint a mi lovunknak). Tehát most, az állatorvosi kezelés után próbáld az ALLERG-et, és ha nem elég erős, és újra nyálka képződik(ez max. 2 hónap után kiderül), és probléma jelentkezik, akkor mehet a KUCKUC borsmentával és kakukkfűvel. Az fel is szakítja a letapdt nyálkát, amire most szurit és gyógyszert kapott a pacid. Remélem, segítetettem. Nyugodtan kérdezz! Szia, Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Chilly |
2008 május 21 szerda, 14:59
|
|
Szia Zsófi! A légzése nagyon jó lett,lehet terhelni is,nem köhög,viszont néha-néha még köhint egyet.Nem tudom,ürül-e a letapadt nyálka,mert az orra nem folyik és szeméyl szerint én a mostani és a korábbi köhögése között nem hallok különbséget,csak annyit,hogy akkor rohamszerűen jött és sokkal keményebben köhögött,mint most.Azt gondoltam adom neki a KUCKUC-ot míg el nem fogy (vagy kicsit kevesebb ideig) és utána áttérek az ALLERG-re egészen a tél beköszöntéig. Ez szerinted jó? Vagy azonnal ALLERG-et? Az nem probléma ha örökké kell gyógynövényt ennie,csak ennél rosszabb ne legyen soha és maradjon a tüdeje tiszta. A másik kérdésem lenne,hogy meg tudom venni szemékyesen is vagy mindenképpen postai úton kell? Ha megy személyesen,akkor hol? Nagyon köszönöm előre is! Edina |
|
|
|
| loherba |
2008 május 22 csütörtök, 09:39
|
|
Szia, a KUCKUC-ot feletetheted vele, aztán ALLERG. Ebből nem lesz gond. Személyesen is lehet gyógynövényt rendelni. Vagy telefonálgatsz a gyártónak, és lediktálod, ők elkészítik és mész érte (amit már kissé únnak Erdőkertesen). Egyszerűbb nekik is, olcsóbb neked is, ha e-mailen érkezik egy rendelés a webáruházból, amiben nem a futárszolgálat, hanem a személyes átvétel van bejelölve. Miután megrendelted, másnap mehetsz érte. Szia, Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Chilly |
2008 május 22 csütörtök, 16:52
|
|
Szia, mindenképpen webáruházból szerettem volna,az a legtisztább. ![]() Van egy nyíregyházi ismerősöm,ő bemenne érte.Miután megrendeltem akkor akármikor mehetnek érte nyitvatartási időben? Köszi! Edina |
|
|
|
| loherba |
2008 május 22 csütörtök, 19:01
|
|
Szia, úgy tudom, reggel 8-tól délután fél négyig adják ki a gyógynövényes csomagot. De ha írsz egy e-mail a rozsahegyikft@vnet.hu címre, hogy melyik nap mennétek be érte és hány óra körül, akkor a Márk (a tulajdonos fia) biztosan jelzi, hogy aznap meddig vehető át a csomag, vagy esetleg a portára leadják, ha később tudtok csak bemenni. Szia, Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Chilly |
2008 május 30 péntek, 11:12
|
|
Most akkor Nyíregyházára kell menni érte vagy Erdőkertesre? Ne haragudj,de nem tiszta és lehet,hogy elnéztem valamit itt a honlapon is. ![]() |
|
|
|
| loherba |
2008 május 30 péntek, 21:07
|
|
Szia Chilly, ne haragudj, de csak most esett le a tantusz, hogy miért írtad a nyíregyházi ismerőst.. Ezer bocsánat, de abszolut nem kaocsoltam. Tehát, a Rózsahegyi Kft. forgalmazza a gyógynövényeket itt a honlapon, és ő erdőkertesi (Gödöllő és Vác között). A személyes átvátel tehát ott lehetséges. De Dzsar most jelezte, hogy valakivel egyeztette, hogy a félreértés miatt elviszi a csomagot Budapestre. Dzsar telefonon felveszi majd a kapcsolatot veled az egyeztetés végett. üdv: Zsófi Lóherba - Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője |
|
|
|
| Ugrás a fórumra: |

)) Ha elvégeztem az ... egyetemet, sok tapasztalatot gyűjthetek majd tőled
, utána az eredménytől függ a folytatás. Ha a köhögés megmarad és produktív, akkor ... köptető hatású drogok kellenek majd. Pl. kaukkfű. de az már nem a (kezdeti, akut) tüdőgyulladás témája.
A ló kedve a múlt héten még normális volt, vágtázott a többiekkel játszottak stb. Természetesen kicsit sovány. Nos, vér jött először kb. 3 hete. Állatorvos szerint vhol az orrüregben pattanhatott el ér az erőlködéstől. Már rossz jel. Újabb szurik. Tegnapra rémisztővé vált a helyzet. A ló fekszik, orrából folyik a vér, utána darabos trutyi. Estére már élénk vér folyik az egyik orrlyukából. Mára jobb volt a helyzet. Vér nem jött, de a ló egyre levertebb, magábaforduló, embert se nagyon viseli a közelében. Nagyon erőltetett a légzése és taknyozott. Nem tudom pontosan, hogy a tüdejével mi a helyzet, valószínűleg gyulladásban vann. Vagy honnét jön az a darabos takony, na és a vér? Egyszerűen tanácstalanok vagyunk. Nem tudom, hogy van-e még remény. Azt hiszem itt már csak a csoda segíthet! Vágóhíd vár rá! 
)